Preskočiť na obsah

Kultúra

Vatra k 69. výročiu SNP dňa 28.08.2013

V Rimavských Janovciach si pripomenuli 69. výročie SNP

V Rimavských Janovciach, v miestnej časti Jánošíky, si 28. augusta zapálením partizánskej vatry pripomenuli 69. výročie   SNP. Spomienky sa zúčastnilo viacako 80 občanov Jánošíkov a hostí. Vatru zapálil a v krátkom príhovore význam SNP vyzdvihol Stanislav Krahulec,  starosta Obce Rimavské Janovce. Aj napriek daždivému počasiu sa oslavovalo do skorých ranných hodín. V dobrej atmosfére chutil aj výborný guláš. K dobrej nálade prispela aj Barborka Ľuptáková so svojim krásnym spevom.

Deň rómskej kultúry v Rimavských Janovciach

Mónika Rigó vystupovala v Rimavských Janovciach
31. Júl 2013 Autor: gemerland · Zdroj:
Bez komentára
     Ako sme vás nedávno informovali, v obci Rimavské Janovce usporiadali  dni kultúry všetkých národností s bohatým kultúrnym programom. V rámci neho vystúpila aj populárna rómska speváčka Mónika Rigó z Dunajskej Stredy, ktorá pôvodne pochádza zo Širkoviec. Prišla so svojimi deťmi a piesne spievala nielen v maďarskom, ale aj  v rómskom a slovenskom jazyku. Mala veľký úspech a zaspievala si aj s deťmi z Rimavských Janoviec.

Pravá domáca zabíjačka

Pravá domáca zabíjačka v Rimavských Janovciach, večer vystúpi ľudová hudba Ďatelinka
9. Apríl 2013 • Autor: gemerland
     Na vynovenom námestí  v Rimavských Janovciach sa 13. apríla bude  konať  pravá domáca  zabíjačka.  Začiatok  organizátori,   ktorými   sú   Obecný úrad   a   Obecné  zastupiteľstvo naplánovali na 8.00 hodinu rannú. Všetci záujemcovia, aj zo  širokého   okolia,   budú  srdečne  vítaní.  Každý,  kto   príde,  bude svedkom, ako  sa  v  našej  obci   robí   pravá   domáca   zabíjačka. A   samozrejme  bude  aj možnosť už od rána ochutnať tradičné zabíjačkové špeciality  ako   napr.   pečené  klobásky, jaternice a na poludnie to už  budú  aj  oškvarky,  obarová  slanina,  zabíjačková kapustnica a  iné.   Naše  gazdinky určite aj niečo dobré napečú.  Aby  návštevníci   mohli   všetko    ochutnať,    budú   pripravené  bufety s  občerstvením,  kde   si    tieto    špeciality   z    Rimavských    Janoviec   môže   každý  zakúpiť v teplom, ako aj v surovom stave. K tomu, aby masiarom  išla  dobre  práca,  hosťom,  aby  chutili   špeciality  budú  hrať na počúvanie heligonkár Jaro Petrinec, ľudová hudba a hudba iných žánrov.
     Večer o  17.00 hodine bude v Kultúrnom dome v  Rimavských  Janovciach   po  roku  znova  vystúpenie  legendárnej  ľudovej hudby  ĎATELINKA z Detvy pod vedením predníka Ondeja Molotu. Učinkovať budú  aj  rozkazovači,  tanečníci  folklórneho  súboru pri MS z Fiľakova, ďalej  vystúpia  speváci,  heligonkár,  ľudový  rozprávač  a  iní.   V  dvojhodinovom  programe  sa milovníci folklóru majú na čo tešiť. Prídte všetci milovníci dobrej muziky z podpoľania, budete všetci srdečne vítaní. Vstupné: 2 eurá, mládež do 18 rokov zdarma.

Deň maďarskej kultúry

Deň maďarskej kultúry v Rimavských Janovciach s pečením býka
19. Jún 2013 · Autor: Marta Kanalová
     Obecný úrad v Rimavských Janovciach pozýva verejnosť na Deň maďarskej kultúry, ktorý sa bude konať v sobotu, 22. júna s finančnou podporu Banskobystrického samosprávneho kraja. Otvorenie podujatia sa uskutoční o 13.00 hod. na námestí v Rimavských Janovciach. V programe vystúpia mažoretky z Jesenského, detský folklórny súbor Kis Gömör a folklórny súbor Új Gömör z Rimavskej Soboty, Cirkevný zbor z Pavloviec, Ženský spevácky zbor z Hostíc.
     Nebude chýbať ani rozprávková  hra pre deti. Podujatie spestrí ľudový rozprávač zo Širkoviec Márk Antal a speváci z Miškovca. V kultúrnom dome bude nainštalovaná výstava ručných prác obyvateľov a výstava prác žiakov maďarskej školy. Od 13.00 do 15.00 hod. prebehne súťaž v pečení zákuskov s možnosťou kúpy. Na námestí sa bude piecť aj býk, deti sa môžu vyšantiť na nafukovacej šmýkačke a trampolíne. O 18.00 hod. predvedie ukážku lukostreľby Lukostrelecký klub Bašta z Rimavskej Soboty.
Autor: Marta Kanalová, zdroj: Obecný úrad Rimavské Janovce

Obecný zabíjačka 01.05.2014

Obecná zabíjačka

 V prvý májový deň sa v Rimavských Janovciach stretli šikovní mäsiari, milovníci klobások, jaterničiek a slaninky aj všetcí tí, ktorí sú zvedaví na to, ako vyzerá pravá domáca zabíjačka. Táto sa konala  na námestí, uprostred obce, a všetkých domácich aj návštevníkov z okolia čakali  okrem dobrých jedál aj kultúrny program a príjemná atmosféra.

Mäsiari začínali  s prácami už skoro ráno, o 7:00 hod.

     Ochutnať zabíjačkové špeciality bolo  možné už od rána, nakoľko počítali  aj s návštevníkmi, ktorí boli  zvedaví na prácu zručných mäsiarov pri rozoberaní krmníka a pri príprave špecialít, ako sú klobásy, jaternice, obarová slaninka, oškvarky a ďalšie. Návštevníci mohli ochutnať aj guláš z  diviny a z baraniny.

     O dobrú náladu sa postaral  heligonkár Jaro Petrinec. Popoludní štartoval kultúrny program. O 13:00 hod. vystúpili  v spoločnom galaprograme folklórne súbory Rimavan a Új Gömör z Rimavskej Soboty.  O 14:30hod. zahrala ľudová hudba p. Špureka z Korytárok. Na deti čakali nafukovacie atrakcie a cukrová vata.

Vatra k 70. výročiu SNP

Deň dôchodcov v Rimavských Janovciach dňa 15.10.2015

1. Starostovský ples

Po prvýkrát plesali spoločne aj starostovia

   Zástupcovia miest a obcí v okrese Rimavská Sobota, ktorý patrí s počtom 107 samospráv k najväčším v kraji, sa v rámci plesovej sezóny oficiálne zabávali na prvom spoločnom plese. Novinku v ponuke tohtoročných plesov zorganizovali starostovia v Rimavských Janovciach, v kultúrnom dome. O zábavu sa postarala hudobná skupina Sendrejovci z Hostišoviec ako aj folkloristi z Detvy „Kmotri a Kmotrovci“. Okrem zábavy a pohostenia bola pre nich pripravená bohatá tombola. 

     Na pozvanie sa plesu zúčastnili aj zástupcovia štátnych organizácií, inštitúcií či združení ako napríklad Naša Sobota. „Je vždy dobre, keď máme v našom zastúpení aj podnikateľov,“ povedal v úvode plesu predseda Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu Peter Mináč. Mimo „úradných hodín“ a povinností sa na ples so svojimi „polovičkami“ prišlo zabaviť a zoznámiť približne 50 starostov z regiónu. „Dodáva nám to takú spoločnú silu, energiu, pretože radi by sme využili aj zákon o pomoci zaostalým regiónom. Nedá sa tu hrať na vlastnom piesočku, jednoducho musíme vytvoriť také projekty, ktoré sú v záujme viacerých subjektov a nie je to len pre jednotlivú obec,“ doplnil Mináč, podľa ktorého sa viacero starostov ospravedlnilo, dúfa však, že na budúci rok ich bude ešte viac.

     Myšlienku takéhoto plesu uvítal aj starosta obce Rakytník. „Je to potrebné, aby sme sa stretli aspoň raz ročne a spoločne strávili chvíľku aj takýmto spôsobom,“ povedal pre Rimava.sk starosta obce Rakytník Ján Rencsok a dodal, že napríklad na zasadnutiach sa stretávajú pracovne a tu majú možnosť sa odreagovať od každodennej práce a starostí. „Plesy sú v úzadí a málokde sa stretávajú starostovia, tu sa môžu stretnúť aj s novými starostami,“ skonštatoval jeden z organizátorov plesu, starosta Orávky Ján Lichanec. Ako spomenul, obec Rimavské Janovce vybrali z kapacitných dôvodov a aj kvôli tomu, že je blízko Rimavskej Soboty a je približne v strede veľkého okresu. Navyše dodal, že obec sa prípravy veľmi dobre zhostila a ďalší rok by ples chceli zorganizovať opäť v R. Janovciach. S ďalším ročníkom do budúcna počíta aj domáci starosta Stanislav Krahulec. „Bol by som veľmi rád ako starosta, keby to bolo u nás v obci, nechám to však na organizátorov ako sa rozhodnú. Aj zastupiteľstvo je tomu naklonené,“ dodal Krahulec, podľa ktorého v kultúrnom dome toľko starostov naraz ešte nemali. Pred kamerami priznal, že pri úvodnom príhovore mal dokonca pred svojimi kolegami aj trochu trému. Na plesoch sa však baví rád. „Nie som tanečný virtuóz ale zabávať sa zabávam rád,“ dodal.

„Starostovia sú ľudia, ktorí riadia túto spoločnosť a sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť tejto akcie,“ nechal sa počuť hovorca OZ Naša Sobota Marian Štúrik a dodal, že aj takéto podujatie svedčí o spájaní spoločnosti.